Eén op de vijf ondernemers, groot en klein, krijgt elk jaar te maken met een cyberincident. Je trapt bijvoorbeeld per ongeluk in een phishingbericht en deelt zo je gegevens met een crimineel. Of je kunt je bestanden en programma’s opeens niet meer openen door een computervirus.
Waar begin je met digitale beveiliging? Met deze tips kun je direct aan de slag.
- Maak een back-up: Zorg voor meerdere back-ups van je bedrijfsgegevens, bewaar er ten minste één op een externe locatie. Regelmatig controleren met je IT-dienstverlener garandeert de kwaliteit.
- Gebruik multifactorauthenticatie: Bescherm je accounts met een extra beveiligingslaag zoals vingerafdruk of sms-code. Schakel dit vooral in voor je zakelijke e-mail en belangrijke applicaties.
- Zet automatische updates aan: Beveiligingsupdates beschermen tegen kwetsbaarheden. Automatiseer updates voor alle apparaten om malware te voorkomen.
- Gebruik antivirussoftware: Installeer en update antivirussoftware op alle bedrijfsapparaten. Dit detecteert en verwijdert bedreigingen en beschermt ook je contacten.
- Controleer je e-mailbeveiligingsstandaarden: Gebruik internet.nl om te zien of je domein veiligheidsstandaarden heeft. Vraag je IT-specialist om hulp als dit niet het geval is.
- Herken phishing: Train je team om nep e-mails en berichten te herkennen. Gebruik tools zoals phishingquizzen om hen alert te houden.
- Maak een offline bellijst: Heb een geprinte lijst met contacten voor noodgevallen, zoals een ransomware-aanval. Zorg dat je snel IT- en cybersecurity-experts kunt bereiken.